Een professionele brief schrijven

Het schrijven van een professionele brief vereist aandacht voor detail en een formele toon. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen om een professionele brief te schrijven:

  1. Afzender en datum: Begin de brief met je naam en contactgegevens, zoals adres, telefoonnummer en e-mailadres, gevolgd door de datum van de brief.
  2. Adres van de ontvanger: Schrijf vervolgens het adres van de ontvanger. Als je de naam van de persoon kent, gebruik dan “Geachte heer/mevrouw [achternaam]”. Als je de naam niet kent, gebruik dan “Geachte heer/mevrouw”.
  3. Onderwerp: Geef een beknopte samenvatting van het onderwerp van de brief in een onderwerpregel. Bijvoorbeeld: “Betreft: Sollicitatie naar de functie van [functietitel]”.
  4. Aanhef: Begin de brief met een formele aanhef, zoals “Geachte heer/mevrouw [achternaam]” of “Beste [titel] [achternaam]”.
  5. Inleiding: In de eerste alinea introduceer je jezelf en het doel van de brief. Vermeld bijvoorbeeld waar je over schrijft, hoe je over de vacature hebt gehoord of waarom je contact opneemt.
  6. Kern van de brief: In de volgende alinea’s bespreek je de belangrijkste punten of informatie die je wilt overbrengen. Zorg ervoor dat je gedachten logisch georganiseerd zijn en dat je helder en beknopt schrijft.
  7. Afsluiting: Sluit de brief af met een beleefde afsluiting, zoals “Met vriendelijke groet” of “Hoogachtend”. Gevolgd door je volledige naam en handtekening.
  8. Bijlagen: Als je bijlagen hebt, zoals een cv of andere documenten, vermeld dit dan onderaan de brief.
  9. Proeflezen: Neem de tijd om je brief zorgvuldig door te lezen en eventuele spelfouten, grammaticale fouten of andere onnauwkeurigheden te corrigeren.
  10. Opmaak: Zorg ervoor dat de brief er professioneel uitziet door een standaard lettertype te gebruiken, zoals Arial, en een formaat te kiezen dat gemakkelijk leesbaar is. Gebruik ook paragrafen om je brief in duidelijke secties te verdelen.

Het is altijd een goed idee om voorbeelden van professionele brieven te bekijken om een idee te krijgen van de juiste toon en structuur. Je kunt online sjablonen vinden die je als leidraad kunt gebruiken.

Compare listings

Vergelijken