Een gewezen huurder uitschrijven uit het bevolkingsregister

Het komt geregeld voor dat een huurder weliswaar het huurpand heeft verlaten, maar nog altijd op dat adres ingeschreven blijft. Ingeval de nieuwe huurders problemen ondervinden met hun inschrijving zal de verhuurder stappen moeten doen om de vorige huurder te laten schrappen uit het bevolkingsregister.

In dit artikel gaan we in op het uitschrijven van een huurder die een fysieke persoon is.

Een concreet geval

Huurder Paul is van mening dat er iets schort aan de kwaliteit van zijn huurwoning. Hij heeft de laatste maanden geen huur meer betaald en verlaat het pand voor het einde van de opzegtermijn. De verhuurder, Jason, vraagt om samen te komen voor het opmaken van een plaatsbeschrijving bij uittrede. Volgens hem is er heel wat schade. Paul betwist dit en om het conflict met Jason uit de weg te gaan, gaat hij niet in op de vraag van Jason om samen te komen voor de regelingen einde huur.

Paul trekt in bij een vriend die een paar straten verder woont. Hij geeft zijn verhuis niet door op de dienst bevolking van de gemeente en blijft nog ingeschreven op het adres van het pand dat hij heeft verlaten.

Paul had een huurwaarborg gesteld gelijk aan drie maanden huur. Hij vraagt het akkoord van Jason voor de vrijgave van zijn huurwaarborg. Jason weigert. Paul dreigt ermee terug te keren naar het huurhuis voor de resterende periode van de opzeg.

Jason is in paniek, want mocht Paul een slotenmaker vragen om het slot open te breken en die vraagt op zijn beurt toestemming hiervoor aan de politie, dan zal dit vermoedelijk worden toegestaan, vermits Paul nog altijd op dat adres “woont”.

De nieuwe huurders, die intussen hun intrek hebben genomen in het pand, zullen zich dan uiteraard keren tegen Jason. Als het slot wordt opgebroken, gaat het voor hen immers om inbraak.

Analyse van onze juridische dienst

Einde van de huurovereenkomst Het einde van de huurovereenkomst, of dit nu gebeurt naar aanleiding van een opzeg, of in het kader van een ontbinding door de rechter, moet worden geconcretiseerd door de teruggave van het goed en de afgifte van de sleutels.

Als verhuurder mag u niet zelf het goed leegmaken en/of het slot veranderen in het geval de huurder vertrekt zonder het pand leeg te maken en/of de sleutels te overhandigen. Werkt de huurder niet mee, dan moet u eerst een vonnis te bekomen en vervolgens een beroep te doen op de diensten van een gerechtsdeurwaarder.

De regelgeving inzake het bevolkingsregister en vreemdelingenregister

Beginsel: verplichte inschrijving waar de bewoner zijn hoofdverblijf houdt

Elke gemeente moet bevolkingsregisters bijhouden waarin zij de personen inschrijft die toegelaten of gemachtigd zijn hun hoofdverblijfplaats te houden op haar grondgebied. De plicht om zich bij de gemeente of stad te melden rust op de persoon die er gaat wonen. Dit volgt uit het samenlezen van artikel 1 van de wet van 19 juli 1991 betreffende de bevolkingsregisters, de identiteitskaarten, de vreemdelingenkaarten en de verblijfsdocumenten en artikel 7 van het Koninklijk Besluit (KB) van 16 juli 1992 betreffende de bevolkingsregisters en het vreemdelingenregister. De plicht om zich bij de gemeente te laten inschrijven in de bevolkingsregisters rust dus op de huurder.

De aangifte moet gebeuren binnen acht werkdagen nadat de nieuwe woning effectief wordt betrokken. Binnen vijftien werkdagen na de aangifte voert de lokale overheid een onderzoek naar de reële verblijfplaats. Concreet zal de wijkagent de controle van de feitelijke bewoning uitvoeren: is de woning de plaats waarheen de persoon gaat na zijn werk? Gaat het om de gewoonlijke verblijfplaats van de persoon en zijn gezin? Soms wordt diepgaander onderzoek uitgevoerd en wordt bijvoorbeeld het energieverbruik nagegaan, de telefoon- en internetverbindingen, enz.

Na afloop van dit onderzoek en binnen de maand na de datum van aangifte geeft de gemeentelijke overheid aan de gemeente van de vorige verblijfplaats ofwel kennis dat de betrokken persoon is ingeschreven in de registers, ofwel dat zijn aanvraag tot inschrijving afgewezen is.

Probleem: de huurder is vertrokken, maar blijft ingeschreven

Wat gebeurt er als een huurder vertrekt zonder in dezelfde of in een andere gemeente of stad aangifte te doen van zijn nieuwe hoofdverblijfplaats, waardoor hij ingeschreven blijft op zijn oud adres?

Overeenkomstig artikel 8 van het voormeld KB spoort het gemeentebestuur personen op die de wijziging van hun hoofdverblijfplaats niet (tijdig) aangeven in hun (nieuwe) gemeente of stad, of zelfs naar het buitenland zijn uitgeweken.

Wanneer het onmogelijk blijkt de nieuwe verblijfplaats van een burger op te sporen gelast het college van burgemeester en schepenen de afvoering van ambtswege op basis van een verslag van het onderzoek van de wijkagent, waarin hij vaststelt dat het onmogelijk is de nieuwe hoofdverblijfplaats van de betrokkene te bepalen. De afvoering van ambtswege wordt automatisch gelast door het college van burgemeester en schepenen wanneer er vastgesteld wordt op basis van het verslag van het onderzoek van de wijkagent, dat de opgespoorde persoon sinds minstens zes maanden onvindbaar is.

Het college van burgemeester en schepenen voert een burger ambtshalve af op de datum van de beslissing van het college.

Versnelde procedure

In bepaalde gevallen kan echter sneller tot een afvoering van ambtswege worden overgegaan, zonder de termijn van zes maanden af te wachten, wanneer blijkt dat personen niet meer kunnen aangetroffen op hun adres. De voorlegging van een proces-verbaal van uithuiszetting aan de gemeente kan heel nuttig zijn: dan kunnen de uit het huis gezette personen er immers niet meer aangetroffen worden. Dit is ook zo als andere bewoners hun hoofdverblijfplaats in het goed hebben gevestigd, terwijl deze nieuwe bewoners niet te maken hebben met de vorige bewoners.

ADVIES VAN DE VERENIGDE EIGENAARS

Als een huurder vertrekt, wijst de verhuurder hem best op zijn verplichting zich op zijn nieuwe verblijfplaats te laten inschrijven in de bevolkingsregisters en op de aangifteplicht binnen acht werkdagen. De verhuurder kan, na het vertrek van de huurder, zelf op de gemeente checken of de gewezen huurder wel het nodige heeft gedaan. Zo niet, kan hij zelf de procedure tot afvoering in gang zetten en hiervoor de concrete elementen aanleveren aan de wijkagent, de dienst bevolking of het College van Burgemeester en Schepenen. In een volgend artikel gaan we verder in op het uitschrijven van een huurder die een rechtspersoon is.

Compare listings

Vergelijken