Met de E314 op slechts 4km is het park zeer vlot bereikbaar.
Voor meer info of een bezoekje contacteer Hertsens Beheer via telefoon 03 250 12 23, gsm 0479 70 72 22 of mail beheer@hertsens.eu.
Naamgeving
Zwartberg is een wijk van de gemeente Genk in de Belgische provincie Limburg. De plaats is vernoemd naar het reeds bestaand toponiem Zwarte Berg. Het uitzicht van Zwartberg is sterk bepaald door de verdwenen Steenkoolmijn van Zwartberg.
Vandaar de naamgeving van het project “Monte Nero”; Zwarte Berg.
Geschiedenis
De Steenkoolmijn van Zwartberg heette voluit ‘Société Anonyme Charbonnages des Liégeois en Campine’ en werd vanaf 1910 opgestart met Luiks kapitaal. De exploitatie begon in 1925. De mijn werd in 1966 gesloten wat gepaard met rellen waarbij enkele doden vielen.
Op maandag 31 januari 1966 ging een groep mijnwerkers van de steenkoolmijn van Zwartberg naar de steenkoolmijn van Waterschei om hun collega’s op te roepen mee te staken tegen de naderende sluiting van de steenkoolmijn van Zwartberg. Aan de ingang van de mijn van Waterschei werden ze opgewacht door een kleine groep rijkswachters. Deze groep werd al snel ingesloten door de stakers. Toen er een vrachtwagen met hout passeerde, dwongen de stakers de chauffeur om zijn lading achter te laten. Toen de mijnwerkers met hout en andere objecten naar de rijkswachters begonnen te gooien, commandeerde de bevelvoerende officier om in de lucht te vuren tijdens een eerste tegenaanval. Toen de mijnwerkers een tweede keer de rijkswachters bedreigden, openden de rijkswachters het vuur op de stakers, hierbij doodden ze Jan Latos en vielen tientallen gewonden. Theo Van Hecke werd levensgevaarlijk verwond en was blijvend verlamd. Later op de dag stierf Valère Sclep, nadat hij op het hoofd was geraakt door een traangasgranaat.
Het nieuws over deze tragedie ging de wereld rond en de regering besloot de rijkswachters terug te trekken en de ordehandhaving over te geven aan de para’s. De rellen duurden tot het management en de vakbonden op 3 februari tot een akkoord kwamen.
Na de mijnsluiting werden bijna alle gebouwen en installaties gesloopt. De terril, het kantoorgebouw en enkele kleinere gebouwen zijn over gebleven. Het mijnterrein werd omgevormd tot de Industriezone Genk-Noord.
Bron: Wikipedia